7 juli 2022

PLANERA DIN ESCAPE TILL NATUREN

PLANERA DIN ESCAPE TILL NATUREN

Jag brukade vara lite av en prylgalning. Jag kommer ihåg att jag en gång hade en konversation om egenskaperna hos trelagers-Gortex med min före detta partner klockan 2 på natten. Förhållandet varade naturligtvis inte särskilt länge efter det. 

Googla "survival kit" och en mängd "nödvändiga" produkter verkar poppa upp på din skärm. Rambo-knivar med inbyggda fiskekrokar, vattentäta tändstickor, överlevnadsarmband av fallskärmslina med plastspännen som fungerar som nödvisselpipor. Om du oroar dig för världens undergång, gå för all del ut och köp allt. Se sedan till att du har tillräckligt med ransoner för att klara dig fram till 2030 och lås in dig i en betongbunker.

Jag har lärt mig att genom att ha mindre saker med mig, tar jag naturupplevelsen till en ny nivå.

Efter min serie Walking the Amazon från 2010 föreslog Discovery Channel att det skulle bli ett bra TV-program om man lämnade mig ensam på en öde tropisk ö i två månader utan någonting; ingen mat, inget tält, inget vatten, ingen kniv, inte ens några kläder. De frågade mig om jag trodde att jag kunde överleva. Jag var ärlig, "Jag vet verkligen inte!" sade jag.”Perfekt” var deras svar och programmet beställdes. 

Det var överväldigande att släppas av på stranden, helt naken och behöva tänka på alla saker jag behövde göra för att hålla mig vid liv. Jag var tvungen att hitta vatten, mat, göra upp en eld, hitta någonstans att sova - och eftersom det inte fanns någon som hjälpte mig - var konsekvenserna av att göra fel ganska allvarliga. Jag ska vara ärlig - jag fick panik. 

Jag har nu klarat 180 dagar av naken överlevnad utan kniv och den otroliga gåvan den har gett mig är friheten det innebär att inte vara beroende av produkter. Jag vet att jag har förmågan att tända en eld genom att gnugga två pinnar mot varandra, och detta ger mig sinnesfrid - jag vet att jag verkligen kan ta hand om mig själv. 

För att avslöja en liten hemlighet är jag faktiskt inte en domedags-prepper. Jag tvivlar starkt på att jag kommer behöver fånga fisk med bara händer för att mata min utmattade familj inom en snar framtid. Men det är inte poängen. Jag tror att det är så viktigt att lära sig överlevnadsfärdigheter eftersom det ger dig en djupare förståelse för naturen och därmed ett ökat självförtroende för att du kan leva bekvämt utan andra tillgångar än dina två händer - och en halv hjärna hjälper också. 

I en värld där vi alla påtvingar oss själva begränsningar genom att hävda att vi inte har rätt produkter eller inte har råd med vissa saker, är att lära oss att arbeta utan verktyg i naturen ett enkelt men kraftfullt motgift.Och ju mer du lär dig, desto större förståelse får du för de sammankopplade systemen som utgör vår vackra planet. 


Så var modig, gå och sitt i skogen en dag, ännu bättre; övernatta och sov under stjärnorna. Det är gratis, det är befriande, och även om du blir dyngsur mitt i natten kommer du troligen att komma hem med ett enda stort leende. 

Laddar...