7 juli 2022

ESCape to connect

ESCape to connect

Förut förstod jag inte uttrycket ”connected”. Jag brukade faktiskt irritera mig lite när folk sade: "Han är så connected." Eller, "Han är så jordnära." Jag tänkte, "Vad snackar du om, hippie?!" Jag kände att det var någon form av exklusiv klubb som jag på något sätt inte alls fattade. Så, som med många saker vi inte förstår, avfärdade jag det som ganska töntigt mumbojumbo. 

Men efter att ha upplevt det otroliga tumult som denna globala corona-pandemi har skapat håller jag nog på att ändra mig. Jag läste resultatet av en nyligen genomförd studie av familjer som genomlevde Covid-19, och resultaten visade att det finns tre viktiga beteendemönster associerade med hög motståndskraft. En är starka, meningsfulla relationer, en annan är en tendens att komma ut och utforska, den sista var en tendens att skapa eller reparera snarare än att konsumera. 

För mig är alla dessa faktiskt sammanflätade. När Storbritanniens första lockdown-restriktioner lättades bestämde sig tre av mina arbetslösa vänner och jag att vi skulle filma några överlevnadskurser i skogen. Vi hade kompletterande förmågor: en kameraman, en överlevnadsinstruktör, en redaktör och en presentatör; så vi tog några tält och åkte ut i skogen för att skapa något. 

Under en ganska stressig tid utan inkomst var dessa några av mina lyckligaste ögonblick 2020 (förutom när mina tvillingflickor föddes förstås!). Kombinationen av att arbeta tillsammans och att skapa härliga filmer om hur man arbetar och lever i naturen var helt enkelt meningsfullt. Vi satt vid elden på kvällen och pratade och lärde känna varandra och ja, jag erkänner att "connected" fick ny mening. Det verkade trots allt inte så töntigt. 

Att vara ensam kan potentiellt göra en rädd och kännas skrämmande, och man kan bli full av oro och ångest. Men tillsammans, särskilt i naturen, är det en helt annan energi... i synk med världen omkring dig, full av lycka och möjligheter. 

Jag har kallats "överlevnadsexpert" i flera år nu, men vi lär oss alltid något nytt, och jag lärde mig så mycket i somras och förfinade mina överlevnadsfärdigheter på ett sätt som jag omedelbart insåg också hade en oerhört positiv effekt på min mentala hälsa. Jag insåg att det inte bara var själva lärandet om naturen, utan även interaktionen med den som gjorde en sådan positiv skillnad.

Om du kan gå in i skogen, övertygad om att du har kunskapen att skaffa rätt trä för att kunna göra upp eld med hjälp av friktion, med erfarenheten att starta en eld med tändstickor - det är befriande. Att skära ner och återvända till ett mer naturligt sätt att leva ger ditt självförtroende en boost - det är verkligen en fantastisk gåva.

Vi behöver detta mer än någonsin i år. Så mycket som en av tre vuxna har ordinerats antidepressiva läkemedel i år. Att vara isolerade har verkligen slitit på oss alla. 

Vad behöver vi? Att vara utomhus med människor som vi älskar, att "connecta" - och skapa något fantastiskt. Det är verkligen så enkelt. 

Laddar...