July 7, 2022

FEM ORSAKER ATT PROVA BARFOTASKOR

5 REASONS TO TRY BAREFOOT SHOES

Alla njuter av friheten barfota. Sprid ut tårna och känn att fötterna är lätta. Det moderna livet innebär såklart att det inte alltid är möjligt att bara ta av sig skorna. Men det innebär inte att man måste släppa känslan av att vara barfota!

Har du aldrig provat ett par barfotaskor kommer denna enkla upptäckt att förändra varje steg du tar under en dag. Naturlig frihet för fötterna är något vi alla borde eftersträva så här får du en sammanfattning av våra favoritanledningar till att prova en barfotasko.

1. SÄG FARVÄL TILL SKOR SOM BEGRÄNSAR DIG

Om du är van vid ‘konventionella’ skor så känner du antagligen väl till sucken av lättnad när du äntligen får ta av dem i slutet av dagen. Barfotaskor är utformade så att de ska vara bredare än vanliga skor och formade som en fot vilket ger tårna möjlighet att breda ut sig och lättar på den begränsande känslan. Så mycket att du antagligen glömmer att ta av dig skorna när du kommer hem!

2. INGA FLER HÄLAR

Utvald produkt: the Kanna Womens

Till och med en liten häl kan sätta käppar i dina fötters hjul.

Genom att hållningen blir mer framåtlutande ändras hela kroppens inriktning och att störa denna inriktning kan utgöra en onaturlig stress för utlösningspunkter i kroppen.

En barfotasko har inga förhöjningar, det kallas för zero drop, vilket ger finmekaniken frihet att arbeta så som naturen avsåg det och visa vägen till en naturligare och hälsosammare hållning.

3. NATURLIG FOTFORM

Placera en bar fot på nästan vilken sko som helst på marknaden så kommer du att upptäcka en ganska uppenbar sak, att din fot har en annan form än skon!

Upp till 70 % av alla kvinnor får liktornar någon gång under livstiden och där är spetsiga skor en stor bov.

En barfotasko följer fotens naturliga form och ser till att tårna inte trycks ihop. Det ger dem frihet att sprida ut sig varje steg vilket ger en bred grund för att kunna röra på sig och ser till att de inte trycks ihop krampaktigt längs skons kanter.

4. RÖR DIG NATURLIGT

Utvald produkt: Primus Lite. Tillgänglig för herrar och damer.

Mängder av sensorisk information skickas mellan dina fötter och din hjärna. Den ser till att hjärnan förstår vad som händer under foten varje steg du tar, så att hjärnan kan vägleda dig till väl valda förflyttningar.

Har du en mjuk stoppning eller hårda hälpartier under foten blir detta mycket svårare då den sensoriska information som hjärnan förlitar sig på tystas.

Istället använder barfotaskor en så tunn som möjligt (men ändå hållbar och punkteringssäker) sula som är utformad för maximal sensorisk information till hjärnan.

5. BARFOTA SKOMAKERI ÄR HÅLLBART SKOMAKERI

Utvald produkt: (vänster) Primus Trail SG, (höger) Primus Lite. Tillgänglig för herrar och damer.

Konventionella skor påverkar fotens rörelseschema och kräver ofta också tillverkningsmetoder som påverkar miljön. Hållbar design måste vara ändamålsanpassad och passa vår planet.

Folk tappar i allt större utsträckningen kontakten med den miljöpåverkan som modernt skomakeri innebär. Att använda barfotaskor innebär att man har så lite sko som möjligt mellan fot och mark, vilket minskar antalet delar och processer som behövs för att tillverka dem.