July 7, 2022

MER HASTIGHET ELLER MER FOTHÄLSA - DET ÄR DAGS ATT VÄLJA

SPEED OR FOOT HEALTH

Du kan inte ha missat dem: lysande neon, med superhöga stackar och spetsiga klackar - det är den nya souped-up -skon från du vet vem; Japp, kryssa för.

 Deras konstruktion är en kombination av skum, vätskefyllda kammare och ett ‘hemligt vapen’ som handlar om att ge löpare en förbättrad ‘löparekonomin’ med 4 % eller så.

 De marknadsförs som att de hjälper löpare springa snababre, och elitidrottare har burit dem för att slå rekord. Men i kapprustningen av tävlingar till fots, kallar vissa denna prestationshöjande ‘teknik för dopning’.

 

Friidrotten tillkännagav nyligen ett förbud på stackhöjder över 40 mm och mer än en inbäddad platta, och fastslog att skor som elitidrottare bär i tävlingar måste ha varit tillgängliga att köpa på den öppna marknaden i fyra månader.

Detta innebär att skor som Brigid Kosgei bar i sitt nya ‘oslagbara’ ’ världsrekord för damer vid Chicago maraton fortfarande räknas, men det är osäkert om prototypskorna som bars av Eliud Kipchoge i hans första under-2-timmar maratontid i oktobe 2019 skulle varit laglig.

Yannis Pitsilidis, en idrottsprofessor vid University of Brighton sade nyligen att effekten av dessa skor är “större än vissa förbjudna droger”.

Friidrottens styrande organ har också tillkännagivit ett moratorium för mer av denna prestationshöjande teknik som påminner om vad som hände med helkroppsdräkterna som hjälpte simmare i OS i Beijing krossa världsrekorden, bara för att förbjudas kort därefter (även om många av världsrekorden som uppnåddes i dem fortfarande står sig). I slutändan kanske kontroversen, även om den tvivelsutan var skadlig för de involverade idrottarna, kanske inte skadar skaparnas av den nya teknikens kassakistor.

 

Så vad har allt detta med Vivobarefoot att göra, ett familjeägt företag som är stolta över att tillverka så lite sko som möjligt till dig och dina barn?

Vi tror att de som överväger att punga ut med 250 $ för en sko som kanske bara håller några lopp (rapporter tyder på att dess effekter inte varar mycket längre än 100 miles (160 km)) kanske också beaktar deras långsiktiga fothälsa. 

h

En löpares prestation bygger på en grund av hälsa - inklusive fotens hälsa som är konstruerad för att sträckas ut och dra sig tillbaka när den får röra sig naturligt.1 Mycket av energin som används för att en löpare ska röra sig snabbare kommer från dessa naturliga energilagrings- och frigörandemekanismer.2 Du skulle kunna säga att vår fot fungerar som den – fria  – kolfiberplattan och skummet under våra ben.

På Vivobarefoot tror vi att miljontals år av naturlig R&D redan har packat muskler och senor i dina fötter med all den energiupptagning du behöver.

En ökande mängd bevis visar också att när dämpningen i en sko ökar, så ökar andelen löpare som förändrar löparmekanismer3,4 på sätt som förknippas med skador.5-7

Det är därför möjligt att löpare bär mycket stötdämpande skor när de landar på dåligt konditionerade fötter. En livstid av stötdämpande, vadderade skor kan vara en bidragande faktor till de förstörda fötter som sedan skickar människor till dyra ortopeder ‘solutions’.  

Barn som växer upp barfota har visat sig ha bredare, starkare fötter än de som växer upp i vanliga skor.8,9 (Händelsevis, liksom många av de enastående kenyanska och etiopiska löparna som dominerar deras sport). Och fotmuskelstorlek och styrka kan återställas när vuxna återgår till att gå i minimalistskor.10

I en era när så många blir alltmer bortkopplade från planeten, våra rörelser och varandra, är det inte någon liten sak att komma i kontakt med marken.

Vi är på en resa för att göra så många små skor som möjligt, därför att vi anser att bevisen visar att mindre sko är bättre för dig och planeten; våra knappast-där-skor låter dina fötter vara vad de var avsedda för - vara fötter!

Vår filosofi kanske inte gör oss vansinnigt rika men det är så vi vill ha det. Vi är glada att så många fler väljer att ansluta sig till oss. 

 

  1. Robbins SE, Hanna AM. Förebyggande av löparrelaterade skador via barfotaanpassningar. Med Sci Sports Exerc. 1987;19(2):148-156.
  2. Lieberman D. Berättelsen om den mänskliga kroppen: utveckling, hälsa och sjukdom. Vintage; 2014.
  3. Hollander K, Argubi-Wollesen A, Reer R, Zech A. Jämförelse av strategier för minimalistskor för att simulera barfotalöpning: en randomiserad crossover-studie.PLoS One. 2015;10(5):e0125880.
  4. Hollander K, Riebe D, Campe S, Braumann KM, Zech A. Effekter på skor vid löpning i löpmaskins biomekanik hos förpubertala barn. Gånghållning. 2014;40(3):381-385.
  5. Daoud AI, Geissler GJ, Wang F, Saretsky J, Daoud YA, Lieberman DE. Fotnedsättning och skadefrekvenser hos uthållighetslöpare: en retrospektiv studie. Med Sci Sports Exerc. 2012;44(7):1325-1334.
  6. Pohl MB, Hamill J, Davis IS. Biomekaniska och anatomiska faktorer förknippade med en historik av hälsporre hos kvinnliga löpare. Clin J Sport Med. 2009;19(5):372-376.
  7. Ruder M, Jamison ST, Tenforde A, Mulloy F, Davis IS. Relation mellan fotnedsättningsmönster och landningspåverkan under ett maraton. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(10):2073-2079.
  8. Stolwijk NM, Duysens J, Louwerens JW, van de Ven YH, Keijsers NL. Platta fötter, glada fötter? Jämförelse mellan fördelningen av det dynamiska fotsuletrycket och statisk medial fotgeometri hos malawiska och holländska vuxna personer. PLoS One. 2013;8(2):e57209.
  9. Hollander K, de Villiers JE, Sehner S, et al. Att växa upp (vanemässigt) barfota påverkar utvecklingen av fot- och fotvalvsmorfologi hos barn och ungdomar. Sci Rep. 2017;7(1):8079.
  10. Ridge ST, Olsen MT, Bruening DA, et al. Att gå i minimalistskor är effektivt när det gäller att stärka fotmusklerna. Med Sci Sports Exerc. 2019;51(1):104-113.
Loading...