Wird geladen …

FILOSOFI OCH HÅLLBARHETSPOLITIK

VIVOBAREFOOT följer principen att tillverkning av barfotaskor ‘är’ hållbar skotillverkning. De skor vi tillverkar handlar om att återkoppla människor till sig själva och till naturen.

Vi inspireras av principerna för “Hållbarhet” av Ehrenfeld, som föreslog att det bara finns 2 goda skäl att fylla jorden med mera ‘saker’.

 1. Hjälpa oss få kontakt med naturen.
 2. Få oss att känna oss mera mänskliga.

Trampa lätt på jorden och göra skor som är hälsosamma för dig och miljön är kärnan i allt vi gör. Vi (Vivobarefoot) anammar hållbar miljö och använder livscykelanalys för att leta efter effektivitet inom design, materialval, människor och tillverkningsprocesser för att göra mer hållbara produkter som människor älskar att bära.

Vårt hållbarhetsuppdrag fokuserar på 4 huvudområden:

1. EFFEKTIVITET

Vi söker ständigt efter sätt att optimera energi- och effektivitetsvinsterna genom att sträva efter enkla lösningar i allt vi gör. Vi inser att även en liten justering av hur saker och ting görs oftast kan resultera i stora miljövinster och kostnadsbesparingar för både oss och kunden längre ner i kedjan.

 • Vi sparar energi genom att utveckla ny teknik och vidareutveckla den befintliga för att skapa kostnadseffektiva förbättringar.
 • Vi samarbetar med inhemska skomakare från hela världen och inspireras av kontrasten och likheterna med moderna, automatiserade metoder för skotillverkning.
 • Vi förnyar oss för att optimera och skapa skor som är lättare att tillverka, bättre att bära och som håller längre.

2. MATERIAL

Alla material vi använder ska ha en genuin miljöhistoria och orsak till dess avsedda användning.

 • Naturlig: Vi använder läder från förvildad boskap som strövar omkring och hållbart garvade skinn som minimerar användningen av vatten och kemikalier. Vi använder också hållbara, naturliga garner och material som kork.
 • Recycled: Vi ser till att använda återvunnen PET och gummiblandningar där så är möjligt för att minimera vår användning av naturliga material med bibehållen hög prestanda och hållbarhet
 • Hållbar: Att få en sko att hålla länge är en grundläggande del av en hållbar skotillverkning. Vi använder naturmaterial bara när det inte finns andra alternativ, som har de extrema hållbarhetskrav för de flesta av våra yttersulor och specifika produkter som kräver mycket lätt men ändå robust ovanläder.
 • Lokala: där det är möjligt, ser vi till att materialen vi väljer finns nära skofabriken för att minska onödiga transporter och utsläpp.

Vi kommer kontinuerligt att arbeta mot att begränsa användningen av kemiska ämnen i våra skor och där så är möjligt, ersätta med produkter eller system med mindre miljöpåverkan. Vi samarbetar med alla våra materialleverantörer för att uppfylla de absolut senaste och högsta standarderna för miljösäkerhet och trycker på för att förbättra allt material vi använder.

3. PRODUKTENS LIVSLÄNGD

Tillverka produkter som håller, både bokstavligt och i användarens hjärta är avgörande för vårt hållbarthetstänkande. 

 • Produktens hållbarhet: Det värsta vi kan göra är att göra produkter som inte varar, kastas bort snabbt och hamnar i deponi. Att tillverka mjuka, tunna, flexibla skor som varar längre är vår unika utmaning och vi arbetar kontinuerligt med att sätta nya standarder och förlänga produktens livslängd i varje sko vi gör.
 • Emotionell hållbarhet: Vi strävar efter att göra produkter som blir bättre ju mer du bär dem. Vi strävar efter att bara göra produkter som du älskar att bära varje dag

4. PRESTANDA

Människor förr i tiden uppfann skor som skydd mot kyla och perforering och inget annat. För VIVOBAREFOOT är det utgångspunkten. Vi har ett patenterat perforeringsresistent lager (PRO-5) i alla våra skor och många med en löstagbar värmeinnersula för att hålla en behaglig temperatur på fötterna även när det blir kallt ute. 

Var och en av våra skor är utformad för att hedra foten först och uppbyggd så att du kan gå, springa och förflytta dig i alla typer av terräng, i staden’s eller i naturen. Vi strävar efter maximal prestanda under fötterna med så lite sko som möjligt.

Det måste finnas en tydlig orsak och ett konsumentbehov för varje produkt vi gör och varje sko ska leva upp till eller överträffa våra principer för tillverkning av barfotaskor. Annars fyller vi bara hela världen med mer saker! 

 

DEN PERFEKTA SKON

I framtiden är vårt mål att skapa produkter som är tillverkade med tillverkningsprocesser i en sluten slinga. Skor som inte skapar något avfall, är fria från giftiga ämnen och inte har någon negativ inverkan på miljön.

Vi arbetar nu med så att vi kan bli externt verifierade genom välrenommerade partners och lära oss att väva in vår filosofi i varje del av Vivobarefoot. Den perfekta skon är en sko som har noll biomekanisk interferens med foten och noll påverkan på planeten.  Detta är vårt slutmål och vi kommer inte sluta göra det vi gör innan vi kommer dit.

Tack för att du följer med oss på resan.