03.10.2019

Den domesticerade människan

- Från latinets domesticus som betyder "tillhör huset"

1912 skrev Ernest Thompson Seaton "Hälften av våra sjukdomar finns i våra sinnen och hälften i våra hus" och det var för över ett sekel sedan.

Sedan dess har vi i allt högre grad blivit en inomhusart - TV-, telefon-, spel- och internetberoende - med en hel generation som knappt vågar sig utomhus. Man tror att både den genomsnittliga britten och amerikanen tillbringar cirka 90 % av sina liv inomhus! Fundera på det ett ögonblick. 

2001 fann NHAPS (National Human Activity Pattern Survey) att den genomsnittliga amerikanen tillbringar 87 % av sin tid inomhus och ytterligare 6 % i ett slutet fordon, totalt 93 %.

Vissa av oss har turen att jobba utomhus, men många, särskilt jämfört med tidigare generationer, går helt enkelt inte utomhus, särskilt inte våra barn - i miljoner år har vi utvecklats för att leva utomhus, vi har utvecklats för att behöva dagsljus och frisk luft.

En YouGov-studie från 2019 undersökte 16 853 personer i 15 länder i Europa och Nordamerika och upptäckte att åtta av tio personer tillbringar nästan 22 timmar inomhus varje dag. Under höst- och vintermånaderna, när nätterna blir längre och vädret sämre, tenderar vi att tillbringa ännu mindre tid utomhus, och vissa går inte ut alls!

I sin bok "Chasing the Sun" säger Linda Geddes att "Belysningen på ett typiskt kontor är mellan 100 och 300 lux på dagen, medan det på den mörkaste, molnigaste vinterdagen är minst tio gånger ljusare ... I västvärlden tillbringar vi våra dagar i det som motsvarar skymning, och håller sedan lamporna tända långt efter det att solen har gått ner.” 

Så vad gör det med oss att tillbringa 22 timmar om dagen i dystra, dåligt ventilerade lådor?

  • Gör oss deprimerade
  • Orsakar mental och fysisk stress
  • Försvagar vårt immunsystem
  • Allt stillasittande gör oss otränade
  • Ökad risk för astma
  • Blir fysiskt svagare
  • Påverkar vår sömnkvalitet
  • Gör så att vi förlorar vår naturliga dygnsrytm

 

Vilka små saker kan vi göra för att förbättra ovanstående? 

  • Tillbringa 30 minuter utomhus varje dag för att rekalibrera din dygnsrytm
  • Sov med öppet fönster, men använd mörkläggningsgardiner om det finns många lampor utanför
  • Gör inte ditt hus hermetiskt tätt, öppna fönstren när det är möjligt, även om det är kallt ute
  • Träna utomhus, helst i en naturlig miljö med växter och träd
  • Gå utomhus oftare och rör dig mer, att vara i naturen minskar stress
  • Fundera på att skaffa en ljustterapilampa för den mörkare årstiden om du lätt får vinterdepressioner

 

Gör tre saker idag - tryck på "av" -knappen på telefonen och lämna den av ett par timmar, gå en promenad någonstans där det är grönt, öppna fönstren när du kommer hem.

Och varför tillbringar våra barn mindre tid utomhus än vi gjorde (och blir allt svagare)? De vanligaste orsakerna är - rädsla för främlingar, snabb trafik, knivbrott och rädsla för att irritera grannarna. Så hur stoppar vi denna onda cirkel och försöker få nästa generation att tillbringa mer tid utomhus?

Vi måste lära våra barn att undvika problem och korsa vägar på ett säkert sätt. Vi måste prata mer med våra grannar. Vi måste sluta att hänga över våra barn när de leker. Vi måste slappna av. Kort sagt, vi måste lita mer på våra barn så att de inte ärver vår rädsla. Vi menar inte att du ska missa tid med din familj, för den är lika viktig, men du behöver inte vara med dina barn hela tiden. Kom ihåg skillnaden mellan verkliga risker och upplevda risker - ja, de kan bli påkörda av en bil eller fysiskt attackerade, men i verkligheten kommer de förmodligen att utforska grannskapet, hitta på lekar, få vänner, springa, trilla, resa sig upp igen, riva sönder sinakläder, bli starkare, förbättra sitt immunförsvar, flytta gränser ... vara barn.”

Låt oss släppa taget.... de kommer tillbaka... lyckligare och med större självförtroende!

  

(Friskrivningsklausul: Barn kommer att trilla, ta sönder saker, skada sig själva, skada varandra, förstöra kläder, skrapa skor, klättra på saker etc.)

  

Referenser:

I Chasing the Sun: The New Science of Sunlight and How it Shapes Our Bodies and Minds av Linda Geddes

The National Human Activity Pattern Survey) (NHAPS): A Resource for Assessing Exposure to Environmental Pollutants, av Neil E. Klepeis et al, utgiven av Lawrence Berkeley National Laboratory 2001.

YouGov-undersökning som ägde rum 15 april - 1 maj 2019 i Österrike, Belgien, Kanada, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Slovakien, Spanien, Schweiz, Storbritannien och USA.

Gå med i vår maillista

Få exklusiva uppdateringar på utförsäljning, berättelser och produktlanseringar

 

Gå med i vår maillista

Få exklusiva uppdateringar på utförsäljning, berättelser och produktlanseringar